Tłusty czwartek
Tłusty czwartek to święto dobrze znane każdemu z nas. To jedyny dzień w roku, w którym nie liczymy kalorii i zajadamy się pysznymi pączkami. Klasa 3 w ramach projektu „Gramy zmysłami” wykonała kolejne zadanie związane ze zmysłem smaku, wzroku, dotyku oraz węchu. Dzieci brały udział w warsztatach związanych z tradycja tłustego czwartku. Pracowały metodą projektu, wykonując zadania, takie jak: geneza tłustego czwartku, skąd wywodzi się tradycja, tłusty czwartek w Polsce i na świecie, tłusty czwartek na wesoło - szalone pączki, przysłowia na temat święta. W pierwszym etapie projektu uczniowie pracowali w grupach, zbierali informacje, którymi dzielili się między sobą. Dzieci dowiedziały się między innymi, że historia tłustego czwartku jest niezwykle ciekawa i sięga nawet starożytnego Rzymu. Tego dnia świętowano nadejście wiosny, które dla Rzymian było tzw. tłustym dniem. Święto polegało na jedzeniu tłustych potraw i piciu wina. Spożywano przede wszystkim mięso, a na deser serwowano pączki z ciasta chlebowego, które nadziewane były…boczkiem i słoniną.
Kolejnym etapem projektu była kreatywna zabawa związana z dekorowaniem oraz degustacją pysznych, kolorowych i pachnących pączków. Uczniowie samodzielnie przygotowali różnobarwne polewy, którymi udekorowali swoje przysmaki, obsypując je według własnych pomysłów rozmaitymi posypkami. Wiele emocji dostarczyła im zabawa w rozpoznawanie zapachów olejków spożywczych. Udało im się z zamkniętymi oczami rozpoznawać woń aromatów, takich jak: śmietankowy, waniliowy, cytrynowy, migdałowy, rumowy czy pomarańczowy. Z pewnością tegoroczny tłusty czwartek uczniowie klasy 3 zapamiętają kolorowo i zmysłowo ;)
Kolejnym etapem projektu była kreatywna zabawa związana z dekorowaniem oraz degustacją pysznych, kolorowych i pachnących pączków. Uczniowie samodzielnie przygotowali różnobarwne polewy, którymi udekorowali swoje przysmaki, obsypując je według własnych pomysłów rozmaitymi posypkami. Wiele emocji dostarczyła im zabawa w rozpoznawanie zapachów olejków spożywczych. Udało im się z zamkniętymi oczami rozpoznawać woń aromatów, takich jak: śmietankowy, waniliowy, cytrynowy, migdałowy, rumowy czy pomarańczowy. Z pewnością tegoroczny tłusty czwartek uczniowie klasy 3 zapamiętają kolorowo i zmysłowo ;)
Katarzyna Janowiak, Lidia Grępka
Dodano: niedziela 27 lutego 2022